1.דלקת דורבן כף הרגל מתבטאת בבלט מחודד באזור התחתון של העקב, ומכאן שמה הרשמי – "בלטת העקב". בלועזית קוראים לה Plantar Faciitis או Heel spur. הבליטה בעקב נגרמת מדלקת שהתפתחה באזור החיתולית הכפית – הרצועה הארוכה שמחברת בין עקב הרגל לכל אחת אצבעות הרגליים ותומכת בקשת הרגל. הדורבן הוא הדלקת בחיבור של הרצועה לחלק הקדמי והתחתון של עצם העקב.
2. במי הדלקת רוצה לפגוע? קבוצת הסיכון העיקרית היא אנשים שמבלים זמן ממושך על הרגליים – עומדים, הולכים, רצים או קופצים: מורים, מוכרים בחנויות, מלצרים, עובדי מפעלים, וגם באתלטים, ספורטאים מקצועיים ורקדנים.
3. אבל – יש גורמים נוספים המגבירים את הסיכון ללקות בדורבן:
– משקל יתר או עליה חדה ופתאומית במשקל.
– פלטפוס או המצב ההפוך – קשת גבוהה ברגל.
– סורי ליידיז – מחקרים מראים כי אישה ממוצעת הולכת 5 ק"מ יותר ביום מאשר גבר, לצד נעילת נעלי עקב, אשר אינן מספקות תמיכה ראויה לכף הרגל, 2 גורמים המעודדים היווצרות של דורבן העקב.
– נעילת נעליים בלויות או בעלות סוליה לא מתאימה ותומכת.
– עליה פתאומית בפעילות גופנית היוצר עומס לא צפוי על כפות הרגליים.
– גיל: בני 40-60 מועדים לחלות בדלקת מכיוון שרצועת החיתולית הכפית מאבדת מגמישותה לאורך השנים.
4. ממה נגרמת הדלקת? הדורבן נגרם מעומס מוגבר על הרצועה ובעיקר על אזור האחז של. העומס נובע ממתיחה חוזרת ונשנית של הרצועה והוא גורם לגירוי ברצועה, שבסופו של דבר מוביל לדלקת. בנוסף, קיבוע בעצמות הקרסול גם יכול ליצור גירוי ודלקת בגלל שינוי ביציבה ובהליכה, היוצרים עומס על הרצועה.
5. במה מתאפיינת הדלקת? בכאב המופיע בעקב לאחר מנוחה קצרה ושינה, או לאחר עמידה או פעילות גופנית ממושכת. במצב של דלקת כרונית יווצרו שינויים ניווניים במבנה הרצועה ברמה התאית ואז יכולים להופיע סימנים חמורים יותר, כמו כאבים בעקב גם בזמן מנוחה או כאבים שמעירים מהשינה, התפשטות של הכאבים מעבר לאזור העקב, תחושת נמלול או זרמים בעקב ובתחתית כף הרגל. במקרים כאלה חובה לפנות לטיפול דחוף אצל רופא.
בנוסף – לעיתים יופיע זיז קטן באזור העקב (שניתן לזהות בצילום רנטגן), אך הוא לאו דווקא משפיע על הכאב או אפילו הכרחי להיווצרות הדלקת.
6. איך מטפלים בדורבן העקב? יש כמה שיטות, נתחיל מהקל אל הכבד:
– הפחתה מיידית בעמידה ממושכת או בפעילות הגופנית המשלבת את כף הרגל
– מנוחה לרגליים, הנחת קרח על כף הרגל כמה פעמים ביום ועיסוי של כף הרגל והעקב
– החלפה לנעליים נוחות ורכות מספיק באזור העקב, או התאמת מדרס ייעודי
– תרגילי מתיחה ופיזיותרפיה לצורך הגמשת הרצועה
–תרופות אנטי-דלקתיות שאין מכילות סטרואידים
במקרה שהדלקת הפכה כרונית או שהטיפולים המסורתיים לא סייעו, מומלץ לשקול התערבות ניתוחית לניתוק הרצועה מהעקב, טיפול בזריקות קורטיזון או חומרים סטרואידים אחרים וטיפול בגלי הלם
7. מה קורה אם לא מטפלים בדורבן? יש כאן חדשות טובות ולא טובות: ישנם מקרים בהם הדורבן נעלם מעצמו תוך כמה חודשים, מה שמביא להתאוששות הדרגתית, אך ברוב המקרים הזנחת הבעיה או טיפול לא נכון עלולים להביא להתפתחות דלקת כרונית בעקב, המובילה לשינוי ביציבה ובהליכה כדי להקל על הכאב – והשינוי הזה פוגע בחלקים נרחבים יותר בגוף ובראשם הגב. ועם הגב אנחנו ממש לא רוצים להתעסק.
8. שמרנו עבורכם את החדשות הכי טובות לסוף: יש מכשיר מוכח מחקרית שמסוגל לשים סוף לכאבי הדורבן ולטפל בו ביעילות, והוא זמין לכם כבר עכשיו
מכשיר הבי-קיור (שהוא טכנולוגיה ישראלית שמטפלת בכאבים בכל העולם) מטפל בכאב באמצעות לייזר רך, המעורר את מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף באמצעות עירור הפעולה התאית, חיזוק התקשורת הבין-תאית והמרצת מחזור הדם. יש להפעיל את הבי-קיור על העקב, במקביל לקשת כף הרגל ובאחורי העקב. יש להתחיל במינון של דקה וחצי לכל נקודת טיפול, ולהגביר את המינון בהדרגה ב-30 שניות בכל יום, עד להגעה לטיפול באורך 6-8 דקות בכל נקודת טיפול, פעמיים ביום.
מכשיר הבי-קיור לייזר מוביל להפחתה בכאבים ובדלקות בכך שהוא משחר אנדרופינים, מעודד את מנגנון ההחלמה הטבעי של הגוף ומסייע בריפוי מקור הבעיה, ולא רק בהעלמת הסימפטומים לכאב. הטיפול בדורבן באמצעות מכשיר הבי-קיור לייזר הוא פשוט יחסית ואורך שבועיים-שלושה, אך התוצאות מדהימות – למעלה מ-60% מהמטופלים במכשיר חוו כאב בלתי נסבל בגלל הדורבן ובאמצעות המכשיר הצליחו להפחית ממנו בצורה משמעותית.