מפרק הירך הוא בין המפרקים הגדולים ביותר המצויים בגופנו וגם אחד המשומשים. בעצם, מפרק הירך מחזיק את פלג גופנו העליון ומהווה את נקודת החיבור בין המותן והגפיים התחתונות לבין שאר חלקי גופנו. המפרק בנוי מראש בצורת כדור הממוקם בתוך גומחה בעצם האגן. מסביב למפרק ניתן למצוא רצועות ושרירים אשר מסייעים לשמירה על יציבות ופעילות תקינה של המפרק.
לכן, לפני שניגשים לבית החולים הקרוב ונשכבים על שולחן הניתוחים חשוב לוודא שאכן בדקתם את כל האופציות העומדות לפניכם. הרשו לנו להמליץ לכם על מכשיר קטן שיכול לנצח כאבים גדולים.
שחיקת סחוס – לא רק בברכיים
אם עד היום האסוציאציה הראשונה שהייתה עולה לראשכם כשהייתם שומעים את צמד המילים שחיקת סחוס היא כאבים בברכיים, חשבו שוב. גם עצם הירך והגומחה בה היא נמצאת, מצופים בסחוס מפרקי המאפשר תנועה חלקה של המפרק וללא כאבים. תפקידו העיקרי של הסחוס המפרקי הוא בלימת זעזועים והפחתה של חיכוך העצמות בזמן תנועה של המפרק. כאשר הסחוס נשחק, או נהרס, נוצר חיכוך בין העצמות, דבר המוביל לשחיקה של המפרק, לכאבים עזים ואף למוגבלות בתנועה.
כ 10-25% מהאוכלוסייה מתלוננים על כאב בחלקו החיצוני של הירך
איך סחוס נשחק?
לשחיקה של הסחוס עלולים להיות מספר גורמים, בינהם: חבלה, דלקת מפרקים, חוסר איזון בייצור תאי סחוס. אך הגורם העיקרי והנפוץ ביותר היא דלקת המפרקים הניוונית או בשמה המוכר- אוסטיאוארטריטיס. על פי הנתונים כ- 80% מבני ה -65 ומעלה יסבלו משחיקה מסוימת של הסחוס וכ-20% מתוכם יסבלו מכאבים והגבלות בתנועה. הסיבה להתפתחות דלקת הפרקים הניוונית, עדיין אינה ידועה, כך גם הטיפול בבעיה. גם ברפואה המודרנית של ימינו עדיין לא נמצא פתרון שיכול לגרום לצמיחתו של סחוס חדש במפרק הפגוע. לכן, ישנם מטופלים רבים שלאחר ניסיונות של טיפולים שונים כגון כדורים, משחות, טיפולי פיזיותרפיה או מטפלים אלטרנטיביים, התייאשו והחליטו ללכת על הפתרון הניתוחי.ניתוח הוא לא תמיד הפתרון
מעבר לסכנות הרגילות שבאות עם כל הליך ניתוחי, בעיקר לבני הגיל השלישי. השיקום מניתוח החלפת מפרק הירך לוקח במקרה הטוב בין 6-10 שבועות, בהן יצטרך המטופל לעבור שיקום, פיזיותרפיה וליטול משככי כאבים. את כל זה צריך לעבור אחרי ניתוח רק במפרק אחד, כאשר לכל אחד מאיתנו יש שניים.