כאבי ברכיים יכולים להיות מתישים, הם מונעים מאיתנו לבצע פעולות יומיומיות והורסים את אורח החיים. כל יציאה מהבית הופכת לקשה, החל מנעילת הנעליים, עמידה בתורים, הליכה ממקום למקום, כל אלו רק מגבירים את הכאבים. אך בעוד שההנחה של רבים היא שהכאב מגיע מהברך, יכול שמדובר במקור אחר שגורם לכאבים ונפוץ מאוד בקרב עוסקים בפעילות גופנית.
תסמונת ה-ITB (Iliotibial Band Syndrome) היא אחת הפגיעות הנפוצות ביותר בקרב רצים, מקצוענים וחובבנים כאחד, והיא גם אחד הגורמים המרכזיים לכאבי ברכיים. התסמונת מתרחשת כאשר הצועת ה IT שנמתחת מהמותן ועד למתחת לברך, הדוקה או מודלקת. תפקידה של הרצועה בברך הוא ייצוב ושמירה על תנועה של המפרק, לכן כל פגיעה בה עלול ליצור כאבים ומגבלה בתנועה.
מכיוון שהתופעה הבולטת ביותר היא בדרך כלל נפיחות וכאבים בצד החיצוני של הברך, רצים רבים חושבים בטעות שיש להם פגיעה בברך.
איך מרגיש הכאב?
רצועת הIT נמתחת כאמור מהמותן דרך הירך ועד לברך כאשר הכאבים יכולים להופיע בכל אחד מקצוות הרצועה. הכאבים בחלקה התחתון של הרצועה נוטים להופיע במהלך ריצה, מה שהפך את התסמונת למחלה של רצים. רבים נוטים להתעלם מהכאבים וממשיכם להתאמן מה שגורם לכאבים להתפתח גם בפעולות יומיומיות כמו טיפוס מדרגות או עמידה ממושכת ולא רק בריצה.
התסמונת עקשנית מאוד, ולעיתים לוקח זמן ממושך עד שמגיעים לפתרון ומטופלים סובלים במשך שבועות מכאבים. בהתחלה רוב המטופלים יתלוננו על כאבים שמופיעים בצד החיצוני של הברך, שמתגברים במהלך פעילות כמו ריצה או רכיבה על אופניים ונרגעים במנוחה. זו הסיבה שבדיקות גופניות רבות לרוב אינן מזהות שמדובר בתסמונת. אך ככל שעובר הזמן הכאבים אינם עוברים גם במנוחה ובפעולות יומיומיות ובשלב הזה הטיפול בתסמונת יכול להיות ארוך יותר.
מה גורם לתסמונת?
הסיבה להתפתחות התסמונת נשארה שנויה במחלוקת. לאורך השנים התפיסה המקובלת הייתה שבעקבות החזרה על תנועת כיפוף הברך אצל רצים מתפתחת דלקת ברצועה, כמו במרפק טניס, ומכך נגרמים הכאבים. אך מחקרים מאוחרים יותר טענו שקיימים מעצורים אנטומיים המונעים את התנועה של הרצועה בזמן הריצה ושהכאבים נובעים מלחץ של הרצועה על מערכת עצבים וכלי דם המצויה באזור.
איך לרוץ נכון
מניעה של התסמונת או חזרה לשגרת אימונים לאחר החלמה דורשת שימת לב מחודשת לאופן בו אנחנו מבצעים את הפעילות. אצל רצים, חשוב לבדוק כי הנעליים איתם אתם יוצאים להתאמן מתאימות לכם ולשטח עליו אתם רצים. נסו להימנע מעליות וירידות חדות, שימו לב לאותות של כאב שמשדר הגוף ואל תתעלמו מהם. אם אתם מחלימים מהכאבים, חזרו לאימונים בצורה הדרגתית, התחילו בריצות קצרות ואיטיות על מנת לתת לרצועה את הזמן הדרוש לה להחלמה מלאה.