הברך היא המפרק עם שיעור פציעות גבוהה במיוחד בהשוואה למפרקים אחרים בגוף. כאבי ברכיים עלולים להתפתח כתוצאה מפגיעה בכל אחת מהרקמות הסובבות את הברך או בסביבתה, אך הגורם המרכזי לכאבי ברכיים הוא דווקא עומס יתר על המפרק. כל פעולה שנראית לנו יומיומית, עבור הברך שלנו היא מעמסה רצינית. החל מטיפוס מדרגות, ריצה או אפילו התכופפות, כל אלו עלולות ליצור נזק מצטבר שיתפתח לאט לאט לכאבי ברכיים.
איך בנויה הברך?
הברך היא המפרק הגדול ביותר בגוף והיא מכונה מפרק ציר סינוביאלי. בעצם, מפרק הברך הנוי משני מפרקים המצויים תחת מעטפת אחת ויוצרים יחד את הברך. מפרק אחד נוצר מחיבור של החלק התחתון של עצם הירך לחלק העליון של השוק והמפרק השני נוצר מהמפגש בין פיקת הברך לבי שקע הנמצא בעצם הירך.
פיקת הברך הממוקמת בקדמת הברך נאחזת בגיד של השריר הארבע ראשי ומכוסה כולה בסחוס שנחשב העבה ביותר בגוף. השרירים העוטפים את המפרק ואחראים על יכולת הכיפוף שלו כוללים את שרירי המיתר, השריר הדו ראשי, החצי קורמי, החצי גידי ושריר התאומים. בנוסף אליהם ישנם את השרירים שפושטים את הברך, הארבע ראשי שכולל את שריר הירך הישר, השריר הנרחב הצידי, הנרחב התיכון והנרחב הביניימי.
רצועות הברך והמיניסקוס
אחת הפציעות השכיכות, בעיקר בקרב ספורטאים היא פגיע באחת מרצועות הברכיים. הרצועות המרכזיות והפגיעות ביותר הן הצולבת הקדמית שנמתחת בין קדמת עצם השוק לבין החלק הקדמי של עצם הירך והצולבת האחורית שממוקמת בין חלקה האחורי של עצם השוק לבין חלקה הקדמי של עצם הירך. בכך מצטלבות הרצועות, על כן שמן ותפקידן להעניק תמיכה ויציבות לברך על ידי מניעת גלישת עצם השוק.
במשטח המפרק של עצם השוק נמצאים שני סחוסים סיביים בצורת סהר הנקראים מיניסקוסים. ישנו המינסקוס החיצוני, קטן יותר, תנועתי יותר ומעוגל יותר לעומת המינסקוס הפנימי שהוא גדול יותר וחסר תנועה. קרע באחד מהמינסקוסים מהווה פגיעה שכיחה שיוצרת כאבי ברכיים ולעיתים אף מצריכה ניתוח.
המיניסקוס מגן על הסחוס התוך מפרקי, מקנה יציבות ובלימת זעזועים ועוזר בתהליך הסיכוך של המפרק על ידי פיזור חומר הסיכה באזורי המפרק השונים.
למה כואב לנו?
אם הברך שלנו מורכבת מכל כך הרבה שרירים, גידים, סחוסים ורצועות, שתפקידם הוא להגן לשמור ולאזן את המפרק, איך זה ש 80% מהאוכלוסיה סובלים מכאבי ברכיים? על השאלה הזו ננסה לענות לכם באמצעות סיפור קטן:
לפני 8 שנים בגן החיות בברלין, רצו לבדוק למי מבעלי החיים הנמצאים באותו הזמן בגן החיות יש את העומס הרב ביותר על המפרקים בגוף. על מנת לבחון את העניין החליטו בגן החיות להעביר את כל החיות שיקוף במכשיר MRI וכך בחנו את היחס בין המשקל שלהן לבין שטח הסחוס במפרקים הנושאים את המשקל. אך בגן החיות לא הסתפקו אך ורק בחיות הגן וביקשו לבדוק גם את עובדי גן החיות.
תוצאות הבדיקה הפתיעו את עובדי הגן שגילו שהעומס הגדול ביותר על המפרקים היו דווקא אצל בני האדם, עובדי גן החיות, בעיקר במפרקי הברכיים. זאת במיוחד בהשוואה לפילים שלהם אמנם משקל גוף גדול אבל מפרקים חזקים וגדולים גם כן.
לכן, חשוב לשמור על הברכיים שלנו, לדאוג להן ולשים לב שאנחנו לא מעמיסים עליהן יותר מדי, אחרת הכאבים לא יאחרו לבוא. בנוסף מומלץ לעשות פעילות ספורטיבית שתחזק את השרירים הסובבים את המפרק, ברך זו נוצרת שכבת הגנה טובה יותר ויציבה יותר למפרק והסיכוי לכאבים הנוצרים מעומס בלבד, ללא פגיעה, קטנים.