"עבורי ועבור רבים זוהי סופה יומיומית של חרדה, דיכאון, טראומה ופחד", סיפרה הזמרת המפורסמת ליידי גאגא בראיון למגזין "ווג" בספטמבר 2018 והדליקה זרקור עוצמתי על מחלה שהעולם לא ממש הכיר אותה: פיברומיאלגיה. "כאב כרוני הוא לא בדיחה, כל יום אני מתעוררת בלי לדעת איך ארגיש. הכי מעצבן אותי שאנשים לא מאמינים שפיברומיאלגיה היא אמיתית". ובכן, היא אמיתית מאוד ומיליונים ברחבי העולם סובלים מכאבים בעוצמות שונות הנמשכים לאורך זמן ופוגעים בתפקוד היומיומי באופן משמעותי ומסכן חיים.
בשנים האחרונות לא מעט ישראלים שאלו "מה זה פיברומיאלגיה?" לאחר שעברו לא מעט בדיקות על ידי רופאים, וזאת משום שמדובר בתסמונת שהיה קשה לאבחנה בשל תסמיניה הרבים ולא הייתה מוכרת לציבור הרחב. כיום יותר ויותר אנשים מודעים לה וההערכה היא שכ-3%-4% מהאוכלוסייה סובלים ממחלת הפיברומיאלגיה, אשר תוקפת בעיקר נשים. ליידי גאגא היא אולי החולה המפורסמת ביותר בה, וכמו חולים אחרים גם היא מנסה לחיות עם המחלה.
אז מה זה פיברומיאלגיה?
תסמונת הפיברומיאלגיה מתארת מצב שכיח של כאבי שרירים ותשישות. שמה העברי הוא דאבת השרירים ומדובר למעשה בכאב כרוני בשרירים וברקמות המחברות את השרירים אל הגוף. זו אינה דלקת פרקים, אלא מחלה הפוגעת ברקמות הרכות וגורמת לכאבים ונימולים בנקודות כאב מסוימות בשרירים, המפרקים והשלד אפילו בזמן מנוחה.
מה גורם לפיברומיאלגיה ומהם התסמינים?
הגורם לפיברומיאלגיה אינו מובהק. ייתכן שהיא נגרמת כתוצאה מטראומה נפשית, לחץ ומתח או שינויים הורמונליים. ישנה סברה כי הרגע למחלה הוא גנטי ויש שמציינים זיהומים ויראליים או טראומות נפשיות ככאלה העלולים להביא את התפרצותה.
כיום אבחון פיברומיאלגיה מהיר יותר מבעבר בזכות המודעות הרפואית למחלה. אנשים הסובלים מכאב שרירים שנמשך כמה חודשים וסובלים מכאבי ראש וסחרחורות, קושי להתרכז ולזכור ולעתים גם מבעיות במערכת העיכול, ככל הנראה סובלים מפיברומיאלגיה. לרוב מאובחנת המחלה בקרב בני 20 עד 50 אך היא יכולה גם לתקוף ילדות וילדים.
בניגוד ללא מעט מחלות, אבחון פיברומיאלגיה מתבסס בעיקר על עדות החולים וצבר התסמינים שהם מתארים. את הפיברומיאלגיה לא ניתן לאבחן באמצעות בדיקות הדמיה שונות דוגמת רנטגן או CT ודרך יעילה לאבחן אותה היא על ידי לחיצה על כמה מנקודות הכאב האופייניות לה. לעתים גם בדיקות דם עשויות לשפוך אור על ידי גילוי נוגדנים למחלות ריאומטולוגיות. לא כל הרופאים למדו לזהות את התסמונת, לכן יש צורך להיבדק אצל ראומטולוג.
כמעט כל מי שחולה בפיברומיאלגיה מדווח על עייפות מתמשכת וחוסר אנרגיה, קושי בביצוע פעולות פיזיות פשוטות וקושי לישון באופן רצוף במהלך הלילה. המחלה פוגעת בתפקוד הקוגניטיבי והתפקודי ועקב כך אנשים לעתים מאבדים את עבודתם והזוגיות שלהם נפגעת. כל אלה עלולים לגרום לדיכאון וחרדות.
הטיפול בפיברומיאלגיה והטכנולוגיה שתסייע לכם להקל על הכאבים
חודש נובמבר 2019 ייזכר כציון דרך היסטורי בישראל, שהפכה למדינה הראשונה בעולם שמכירה בפיברומיאלגיה כמחלה המקנה שיעורי נכות וקצבאות. חייהם של אלפי ישראלים עשויים להשתנות לאחר שהוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי יכירו בהם כחולי פיברומיאלגיה, תסמונת חדשה יחסית בתחום הראומטולוגיה. הכרה זו תסייע לחולים רבים אולם מה שחשוב לא פחות מבחינתם הוא הרצון להקל על הכאבים ולשפר את התפקוד היומיומי.
אין כיום טיפול תרופתי אפקטיבי שמרפא את המחלה. מה כן יש? טיפול לא תרופתי שמקל באופן דרמטי על הכאבים ומשפר משמעותית את איכות החיים באמצעות מכשיר בי קיור לייזר. מכשיר בי קיור לייזר הוא מכשיר רפואי לשימוש ביתי שמציע טיפול בלייזר רך, הזהה לזה שניתן בעבר על ידי מכונות במרפאות הכאב ובבתי החולים. המכשיר מאושר על ידי משרד הבריאות הישראלי והקנדי ובעל תקן אירופי מחמיר והוא מסייע לרבים מדי יום בהפחתת כאבים בגוף.
שיטת הטיפול בפיברומיאלגיה באמצעות בי קיור לייזר
חולי פיברומיאלגיה מוצאים במכשיר בי קיור לייזר הקטן והקומפקטי פתרון מעולה למצבם. את מכשיר הבי קיור לייזר ניתן לקחת לכל מקום ולהשתמש בו בזמן הנוח מבחינתכם, וכשמדובר בכאבים מתמשכים כמו אלה שגורמת מחלת הפיברומיאלגיה, יש בכך יתרון עצום.
המכשיר קל מאוד לתפעול, נוח לאחיזה והטיפול באמצעותו בכאבי הפיברומיאלגיה הוא פשוט: מצמידים את המכשיר אל האזורים הרגישים כשתחילת הטיפול בעמוד השדרה בו מערכת העצבים שלאורכו. להשגת הקלה בכאב יש להצמיד את המכשיר אל צדי החוליות – בחוליות הכי עליונות והכי תחתונות יש להצמיד את המכשיר כ-6 דקות מכל צד של החולייה ובשאר החוליות די להצמיד את המכשיר כ-30 שניות מכל צד.
צפו עכשיו כיצד ניתן לטפל בכאבי פיברו מיאלגיה בעזרת הבי קיור לייזר